Blog

Zo krijg je leverproblemen door darmproblemen

Leverproblemen bovenkant tekst

Winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en obstipatie. Deze klachten zijn jou niet onbekend. Maar alsof deze klachten nog niet erg genoeg zijn, kunnen problemen in je darmen ook nog eens ernstige gevolgen hebben voor andere organen in je lichaam. Wat de gevolgen zijn, kan per persoon verschillen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat darmproblemen kunnen leiden tot leverproblemen. Je lever is één van de belangrijkste organen in je lichaam, omdat hij zorgt voor de productie van belangrijke eiwitten, productie en opslag van brandstoffen en de verwerking en afvoer van afvalstoffen. Ook is het je supermarkt en apotheek in één, want hij slaat allemaal vitaminen en mineralen op. Door zijn functie is je lever onmisbaar om in leven te blijven. Maar hoe kunnen darmproblemen nu zorgen voor leverproblemen? In dit artikel vertellen wij je er meer over.

Verwerking en afvoer van afvalstoffen

Ons lichaam heeft heel wat afvalstoffen te verwerken. Afvalstoffen komen bijvoorbeeld vrij uit onze spieren, maar ook bij de vertering van voedsel in onze darmen. Deze afvalstoffen komen via je bloed in je lever terecht. Je lever zet afvalstoffen om in niet-schadelijke stoffen of in stoffen die het lichaam kan hergebruiken.

Afvalstoffen kunnen worden afgevoerd via de lever en de gal naar de darmen. Hier zullen ze zo via je ontlasting je lichaam verlaten.

Als je lever minder goed gaat werken of overbelast raakt, kunnen giftige stoffen zich gaan ophopen in je lichaam. Klachten die kunnen wijzen op een overbelaste lever zijn:

  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Obstipatie
  • Slapeloosheid
  • Grillige eetlust
  • Bittere smaak in de mond
  • Oorsuizen
  • Afwisselend constipatie en diarree
  • Misselijkheid
  • Huidproblemen
  • Slechte adem

Leverproblemen door twee fases van het verwerkingsproces

Om het lichaam volledig te kunnen ontgiften kent de lever twee verschillende processen. In de eerste fase worden gifstoffen onschadelijk gemaakt of bewerkt. Het gaat om gifstoffen zoals medicijnen, maar ook om afbraakproducten van ons lichaam zelf, zoals hormonen en afvalstoffen die vrijkomen bij lichaamsprocessen.

In fase twee zullen gifstoffen verder worden verwerkt, waarna ze door het lichaam via de gal en darmen of nieren worden uitgescheiden.

Wat als fase één en twee niet goed werken?

Als fase één en twee niet goed werken, kan dit gevolgen hebben voor je lichamelijke gezondheid. Fase één wordt versneld door cafeïne, alcohol, medicijnen en chemische stoffen in je omgeving. Maar fase één wordt ook versneld door chemische stoffen die in je darm. Die worden geproduceerd als je te weinig goede darmbacteriën hebt of last van obstipatie of een overgroei van een negatieve bacterie, gist, schimmel of parasiet in de darmen. Vaak zorgt dit ervoor dat fase twee het niet kan bijhouden. 

Dit is ook waarom vasten niet zomaar een goed idee is. Je zorgt er bij vasten voor dat afvalstoffen die overal lagen opgeslagen (in vetcellen) vrijkomen. Omdat je lever overbelast is heeft deze geen mogelijkheid om fase twee goed uit te voeren. Vervolgens gaat de afvalstof terug je bloedbaan in en eindigt deze ergens anders in je lichaam, misschien zelfs wel in je hersenen. 

Leverproblemen middenstuk tekst

De rol van je darmen bij het ontstaan van leverproblemen

Je darmen en lever werken nauw samen. Werkt je lever niet goed, dan heeft dit gevolgen voor de werking van je darmen en andersom. Maar hoe kunnen darmproblemen nu zorgen voor leverproblemen?

Obstipatie

Heb jij wel eens dat je naar de wc gaat en dat het je gewoon echt niet lukt om te poepen?

Obstipatie kan door verschillende factoren ontstaan. Bij darmproblemen maakt je lichaam meer afvalstoffen aan en bij obstipatie worden er dus ook meer opgenomen via je darmwand. Je lever kan dit op een gegeven moment niet meer aan en raakt overbelast.

Chemische stoffen

Chemische stoffen die in je darm worden geproduceerd als je te weinig goede darmbacteriën hebt of last van obstipatie of een overgroei van een negatieve bacterie, gist, schimmel of parasiet in de darmen. Je kunt onder andere last krijgen van de eerdergenoemde symptomen.

Het is tijd om je lever op te schonen

Zo, je weet nu hoe je leverproblemen kunt krijgen door darmproblemen en wat de symptomen van leverproblemen zijn. Dan is het nu de hoogste tijd om je darm- en leverproblemen aan te pakken. Door je lever op te schonen zullen afvalstoffen weer beter afgevoerd kunnen worden. Het is belangrijk dat je tegelijkertijd ook je darmflora verbetert.

Leverproblemen onderkant tekst

Hoe kun jij je lever opschonen en je darmflora verbeteren?

Voeding! Het belang van goede voeding voor je lichaam wordt vaak onderschat, terwijl je met de juiste voedingsstoffen de werking van zowel je darmen als je lever beïnvloeden. Het is per persoon afhankelijk om welke voedingstoffen het gaat.

Over het algemeen geldt: vermijd suiker of andere zoetmiddelen, zuivelproducten, verkeerde vetten en koffie. Beweeg voldoende, eet veel groente, fruit en natuurlijke producten en drink voldoende water. Begin met water drinken zodra je wakker wordt, nog voor je ontbijt.

Een hele belangrijke factor voor het verbeteren van je lever- en darmfunctie, is het verminderen van stress. Door stress stroomt er meer bloed naar lichaamsdelen die het in een stresssituatie het hardste nodig hebben: hart, hersenen en spieren. Doordat er minder bloed naar je darmen gaat, wordt je darmfunctie vertraagd. Dit kan leiden tot darmproblemen en door ophoping van afvalstoffen tot leverproblemen.

Blijven klachten aanhouden? Download dan mijn e-book!

Als je klachten blijven aanhouden, ondanks veranderingen in je eet- en beweegpatroon, is het raadzaam om verder onderzoek te doen. Download mijn gratis e-book ‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af?’. Hierin deel ik 10 eyeopeners met je. Wil je liever direct je spijsvertering resetten? Neem dan contact met mij op voor meer informatie. Ik help je graag van je vervelende klachten af.