Blog

Wat zijn enzymen? 5x wat je moet weten over het verteren van voedsel!

wat zijn enzymen

Wat zijn enzymen? Enzymen zijn eiwitten en spelen een belangrijk rol bij het verteringsproces in ons lichaam. Ze zijn nodig om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren en om voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Wat zijn enzymen? Wij vertellen je in dit artikel 5x wat je moet weten over het verteren van voedsel!

Het afbraakproces

Het afbraakproces begint in de mond, hier wordt het voedsel fijn gekauwd en vermengd met speeksel. Speeksel bevat enzymen die helpen bij de afbraak van koolhydraten. Wanneer je voedsel niet goed kauwt, wordt het moeilijker voor de enzymen in de mond om hun werk te doen.

Vervolgens gaat het voedsel naar de maag, waar het wordt gemengd met maagzuur en enzymen. Maagzuur speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Het zorgt voor de afbraak van eiwitten en maakt de voedselbrij vloeibaar, zodat het makkelijker kan worden verteerd in de dunne darm. 

Ten slotte wordt het voedsel afgebroken in de dunne darm, waar enzymen van de alvleesklier en de dunne darm helpen bij de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Enzymen worden geproduceerd in verschillende organen

Enzymen worden niet alleen geproduceerd in de mond, maar ook in andere organen, zoals de alvleesklier en de dunne darm. Elk orgaan produceert enzymen die gespecialiseerd zijn in het afbreken van specifieke voedingsstoffen. Zo zorgt de alvleesklier voor de productie van enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. De dunne darm produceert ook verschillende enzymen, waaronder lactase (voor de afbraak van lactose) en sucrase (voor de afbraak van sucrose).

Een gezonde darmflora is belangrijk

Een gezonde darmflora is van groot belang voor een goede spijsvertering. De darmflora bestaat uit een groot aantal bacteriën die helpen bij de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Daarnaast spelen bacteriën in de darmflora een rol bij het beschermen van het lichaam tegen ziekteverwekkers en het ondersteunen van het immuunsysteem. Wanneer de darmflora uit balans is, bijvoorbeeld door antibioticagebruik of een ongezonde levensstijl, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk om een gezonde darmflora te behouden door middel van een gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Te weinig enzymen in het lichaam

Wanneer het lichaam niet voldoende enzymen produceert, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen, voedingstekorten en SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Dit kan het geval zijn bij mensen met pancreasinsufficiëntie, waarbij de alvleesklier onvoldoende enzymen aanmaakt. Ook lactose-intolerantie is een voorbeeld van een enzymdeficiëntie, waarbij het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt om lactose af te breken. Hierdoor kan er een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree ontstaan.

Daarnaast kan een tekort aan maagzuur ervoor zorgen dat de alvleesklier niet genoeg verteringsenzymen afgeeft omdat de voedselbrij niet zuur genoeg vanuit de maag in de darm terechtkomt. Dit is een groot probleem wat vaak voor komt. De verschillende enzymen zijn afhankelijk van verschillende zuurgraden in de darmen om hun werk te kunnen doen. Als het verteren van voedsel niet zuur genoeg begint, worden de aanwezige enzymen ook niet geactiveerd om hun rol te vervullen. Dan heb je meer kans op een overgroei van verkeerde bacteriën – welke anders bij veel zuur – het loodje zouden leggen. Dit wordt ook wel SIBO genoemd, en aandoening waarbij er te veel bacteriën groeien in de dunne darm.  

Supplementen bij spijsverteringsproblemen

Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kunnen supplementen helpen. Zo zijn er supplementen verkrijgbaar die helpen bij de afbraak van lactose (voor mensen met lactose-intolerantie) of gluten (voor mensen met glutenintolerantie). Daarnaast zijn er supplementen die helpen bij de afbraak van vetten, koolhydraten en eiwitten.

Wat zijn enzymen 2

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kunnen wij je helpen bij het opsporen van voedselintoleranties en het vinden van de juiste supplementen en voeding om de spijsvertering te optimaliseren. Heb je last van spijsverteringsproblemen? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing.

Is jouw vraag; ‘Wat zijn enzymen?’ beantwoord met dit artikel? Of heb je nog vragen? Stel ze dan gerust!