Blog

Wat hebben je darmen en rugpijn met elkaar te maken?

darmen en rugpijn

Is het je matras of heb je te lang gezeten? Te weinig of juist te veel gesport? Een verkeerde beweging gemaakt? Rugpijn kan door veel factoren ontstaan, maar wist je dat je darmen ook rugpijn kunnen veroorzaken? Geïrriteerde darmen en rugpijn worden vaak niet direct met elkaar geassocieerd, omdat je darmen niet altijd fysieke of mentale klachten geven die je direct opvallen. Maar geïrriteerde darmen of een onregelmatige stoelgang kunnen leiden tot rugpijn.

Verschillende soorten rugklachten

Rugklachten kunnen een duidelijke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken of ingezakte wervel, een hernia, spierletsel, artrose, kanker of de ziekte van Bechterew (een soort ontstekingsreuma waarbij de gewrichten van de wervelkolom verstijven). We spreken in dit geval van specifieke rugklachten. Daarnaast bestaan er ook aspecifieke rugklachten. Bij deze pijn ligt de oorzaak meestal – in tegenstelling tot specifieke rugklachten – wel in het bewegingsapparaat (spieren, pezen, botten, zenuwen), maar wordt er nooit een duidelijke oorzaak of defect gevonden.

Pijnlijke ingewanden

Het klinkt misschien gek, maar ook je ingewanden kunnen pijn veroorzaken. Dit noemen we ook wel viscerale pijn. Je weet wel, van visceraal vet, de meest ongezonde plaats om vet te hebben, namelijk op je ingewanden.

Viscerale pijn ontstaat doordat er prikkels vanuit de organen via de zenuwbanen naar het ruggenmerg gaan. Het desbetreffende orgaan geeft deze prikkels af op het moment dat er bepaalde stoffen vrijkomen. Meestal gebeurt dit door uitzetting van een orgaan zoals je darmen of door zuurstoftekort of een ontsteking. De functie van viscerale pijn is hetzelfde als bij alle andere soorten pijn, namelijk waarschuwen dat er ergens iets mis is.

Pijn vanuit een orgaan wordt als het ware geprojecteerd op de huid. Het gekke is dat deze plek op de huid een andere plek kan zijn dan waar het orgaan zich bevindt. Denk maar aan de pijn in de linkerarm en kaak die een hartinfarct kan geven. Dit fenomeen heet referred pain.

Afbeelding1 1

Darmen en rugpijn

De gekleurde vlakken op het plaatje hierboven geven aan op welke plekken je pijn, veroorzaakt door je organen, kunt voelen. Met name nier- en leverproblemen kunnen uitstralende pijn geven in je rug. In mijn vorige blog Zo krijg je leverproblemen door darmproblemen heb je kunnen lezen dat de werking van je lever invloed heeft op de werking van je darmen en andersom. Dit geldt ook voor de relatie tussen je nieren en je darmen. Zodra je darmen niet optimaal functioneren heeft dit gevolgen voor de werking van je nieren.

Nieren en darmen

Een belangrijke functie van de nieren is om afvalstoffen te verwijderen uit ons lichaam. Je nieren gaan harder werken als de activiteit van je darmflora verandert. Ze luisteren als het ware naar je darmen. Wanneer je darmflora niet optimaal is moeten je nieren dus ook harder werken.

Je weet nu dat je ingewanden ook voor pijn kunnen zorgen en dat je die pijn soms op andere plekken kunt voelen dan waar het orgaan zich bevindt. Op die manier kunnen jouw darmen, lever en nieren je ook een vervelende rugpijn opleveren. Het is dus ontzettend belangrijk dat deze organen gezond en optimaal werken, maar wat moet je daarvoor doen? Ieder lichaam is uniek en heeft daardoor behoefte aan een specifieke aanpak. Wil jij hierover meer weten en een uitgebalanceerd plan opstellen? Klik dan hier om contact op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

Buikpijn en rugpijn tegelijk

Obstipatie kan een zeurende pijn in de onderbuik en onderrug geven. Winderigheid, obstipatie en een opgezette buik, je hebt er vast wel eens mee te maken gehad. Je darmen liggen aan de voorkant van je onderste ruggenwervels. Je kunt je misschien voorstellen dat opgezette darmen druk kunnen geven op je wervelkolom. Hierdoor kan het zijn dat je pijn aan je darmen hebt én rugpijn.

In veel gevallen zijn darmklachten te wijten aan een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan te weinig bewegen, stress, roken of een ongezond voedingspatroon. Bij een opgezette buik is het belangrijk dat je:

  • voldoende water drinkt (minimaal 1,5 liter per dag!);
  • de tijd neemt om te kauwen op je eten;
  • voldoende vezels eet;
  • dagelijks voldoende beweegt;
  • zo min mogelijk witte suikers eet
  • op tijd naar het toilet gaat en je ontlasting niet op houdt.

Lees vooral ook mijn blog 10 tips bij een opgeblazen buik voor uitgebreide informatie over wat te doen bij zo’n pijnlijke opgezette buik.

Weg met die vervelende buik- en rugpijn!

Wil jij nu eindelijk eens van die vervelende zeurende buik- en rugpijn af? Heb je al zoveel geprobeerd, maar lijkt niets echt goed te werken? Als orthomoleculair therapeut zie ik dagelijks veel mensen met dezelfde klachten. Zoals je hebt gelezen, zijn er veel dingen die deze klachten kunnen veroorzaken. Zelf op onderzoek uitgaan is dan ook meestal niet verstandig. Door middel van uitgebreide laboratoriumtesten kunnen we achter de oorzaak van jouw klachten komen en een op maat gemaakt plan uitstippelen. Samen maken we een eind aan jouw vervelende klachten!

DIT WIL IK!