Blog

De samenwerking tussen jouw immuunsysteem en darmen

darmen en immuunsysteem

Krampen die op de meest onhandige momenten opkomen: terwijl je aan het winkelen bent, in de tram zit of in het bos wandelt. Ondertussen is er geen openbaar toilet dat je niet kent en voor je ergens heen gaat schiet het door je hoofd “wat als…”. Helaas is dit voor veel mensen met darmklachten de realiteit. Wist je dat de samenwerking tussen jouw darmen en immuunsysteem een belangrijke factor is als het aankomt op darmklachten?

Een overactief immuunsysteem in combinatie met darmen

Als je immuunsysteem verstoord is en overactief werkt, kun je veel darmklachten ervaren. Denk aan buikpijn op de meest vervelende momenten, winderigheid, een opgeblazen buik, intoleranties en vermoeidheid. Zomaar wat voorbeelden die het jouw leven flink zuur kunnen maken. Meestal weet je namelijk niet waar deze klachten vandaan komen. Ook ontdek je niet zomaar wat deze klachten veroorzaakt.

Je immuunsysteem kan namelijk uit balans raken als je te weinig goede bacteriën in je darmen hebt. Maar ook door het eten van verkeerde voeding of de aanwezigheid van pathogenen. En laten we veel stress niet vergeten! Dit kan een flinke trigger zijn om zowel je darmen als je immuunsysteem uit balans te brengen. Kortom: een verstoorde balans tussen je immuunsysteem en darmen zorgt ervoor dat je immuunsysteem continu aanstaat en niet genoeg rust. Dit kan zelfs leiden tot laaggradige ontstekingen.

Het belang van een gezond immuunsysteem

Eigenlijk kun je jouw immuunsysteem omschrijven als ‘soldaten’ die ervoor waken dat je lichaam geen ‘gevaarlijke indringers’ binnenlaat. Zo zorgt je immuunsysteem ervoor dat iedere bedreiging wordt uitgeschakeld, denk bijvoorbeeld aan een virus. Op het moment dat zo’n virus je lichaam binnendringt, is jouw immuunsysteem gelijk alert. Het zorgt er namelijk voor dat er een kleine ontsteking op de betreffende plek gemaakt wordt. 

Maar, wat heeft dit nu met je darmen te maken?

Iedere keer dat je iets eet zorgt de bescherming van je immuunsysteem ervoor dat er een kleine ontsteking in je darmen veroorzaakt wordt. Dit is immers bedoeld als bescherming tegen die schadelijke stoffen die binnenkomen. 

Een verstoorde balans in je darmen

Als je immuunsysteem goed in balans is, zorgen andere cellen van je immuunsysteem er vervolgens voor dat de ontstekingen gestopt worden. Dat kan alleen als je niet de hele dag eet, er niet een overgroei is van negatieve bacterien of continu stress. Dit zorgt ervoor dat de cellen die de ontstekingsreactie van het immuunsysteem moeten doven hun werk niet goed kunnen doen, met alle gevolgen van dien… Hierdoor blijven er steeds meer kleine ontstekingsreacties in je darmen achter.

Samengevat moeten de cellen in je immuunsysteem samenwerken om de aanval in te zetten (dus een kleine ontsteking veroorzaken) om vervolgens de ontsteking weer te stoppen als de aanval (van bijvoorbeeld een virus, of voeding) voorbij is. Door allerlei verschillende oorzaken (zoals bijvoorbeeld stress of voedingsintolerantie) kan deze balans verstoord raken. De ontstekingen worden niet voldoende geremd, waardoor ontstekingsstoffen in de darm aanwezig blijven. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je goede darmbacteriën er onder lijden en er steeds minder goede bacteriën in je darmen aanwezig zijn. 

Hierdoor kun je steeds meer klachten gaan ervaren, zoals die vervelende winderigheid, diarree, opgeblazen gevoel en buikpijn. Uiteindelijk, als de disbalans maar lang genoeg blijft bestaan, en je immuunsysteem dus alsmaar te actief is kan je allerlei klachten krijgen en aandoeningen ontwikkelen. Als je immuunsysteem aan blijft staan noemen we dat een ‘laaggradige ontsteking’. Dit blijft niet beperkt tot je darm, want je immuunsysteem zit door je hele lichaam en de cellen van je immuunsysteem communiceren met elkaar. Daarom kunnen de ontstekingsstofjes ook in je bloed zitten en overal in je lichaam problemen veroorzaken op de lange duur zoals auto-immuunziekten, allergieën, huidklachten enz. 

Je darmen en immuunsysteem weer laten samenwerken

Als je darmen niet goed werken, kan dit een grote invloed hebben op jouw gehele gestel.  We zeggen vaak “je bent wat je eet”. Eigenlijk moet het zijn; je bent wat je opneemt. Jouw darmen hebben namelijk een belangrijke taak voor jouw immuunsysteem.

Gelukkig is het niet nodig om met deze klachten te blijven rondlopen! Als orthomoleculair therapeut ontvang ik dagelijks mensen met allerlei soorten darmklachten. Door naar het gehele plaatje te kijken gaan we de oorzaak aanpakken, in plaats van enkel de symptomen te behandelen.

In mijn e-book deel ik 10 eyeopeners om van je buikklachten af te komen. Je kunt het e-book hier gratis downloaden.