Blog

Recept Ontbijt-appeltaart-pap

Recept ontbijt appeltaart pap

Wat eet je dán, als je geen brood neemt? Deze vraag word me nogal eens gesteld. Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden waaronder dit heerlijke recept van ontbijt appeltaart pap. Maar als je gewend bent om snel je boterhammen te smeren lijkt het misschien een heel gedoe om iets anders te gaan maken. Ik kan je zeggen dat het écht reuze meevalt. Als je slim bent maak je een nieuw recept niet op de ochtend dat je de kinderen snel naar school moet helpen of écht op tijd moet zijn voor de afspraak op je werk. Zorg dat je de eerste keer de tijd hebt om het op je gemak te maken en ervan te genieten. Te bedenken welke aanpassing het naar jouw smaak nog beter maakt. En als je dat een paar keer op die manier hebt gedaan draai je je hand er niet meer voor om. Hoe de ochtend er ook uit ziet.

Dit recept voor ontbijt appeltaart pap is gebaseerd op havermout. Love it! Ik zou er iedere ochtend wel mee willen ontbijten en heb dan ook veel verschillende recepten met havermout.

Vandaag havermout met appel, of te wel appeltaart pap, favoriet hier in huis.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • Klontje roomboter
  • Appel
  • Klein stukje gember*)
  • Specerijen: kaneel, kardemom,  gemalen kruidnagel
  • 1 dadel, fijn gesneden
  • 4 eetlepels havermout
  • 2eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 200 ml (gekookt) water

*) bij mij gaat er 2cm gember in omdat ik het heerlijk vind, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Begin dus met een 1/2 cm tenzij je net zo’n gember verslinder bent als ik.

Zo maak je het

Zet de waterkoker aan voor warm water. Doe een klontje roomboter in een steelpannetje en laat dit rustig smelten op half hoog vuur. Snij ondertussen een appel in stukjes (ik neem biologische appels, met schil, dat scheelt weer tijd) doe deze bij de roomboter in de pan. En roer steeds om zodat ze wat zacht worden. Ondertussen hak je de gember fijn en voeg deze ook toe. Laat ongeveer een minuutje meebakken. Strooi dan de specerijen in de pan. Dit gaat echt op gevoel. Van kaneel het meeste, ongeveer een 1/2e  theelepel, van kardemom ongeveer 1/4e theelepel en van de kruidnagel een snuf. Je kunt ook andere specerijen toevoegen of het houden bij alleen kaneel. Roer dit door de appel. Voeg nu de havermout toe en giet het gekookte water erbij. Het vuur kan nu uit. Voeg de dadel in kleine stukjes, de rozijnen en het lijnzaad toe. Roer alles goed door elkaar en giet het in een kom. Door de appel is het flink warm. Ik laat het meestal even afkoelen waardoor gelijk de havermout het water goed opneemt.

Zin in chocola bij het ontbijt, probeer dan deze makkelijke chocolade bowl eens.