orthomoleculaire Therapie

De term orthomoleculaire geneeskunde is door Linus Pauling bedacht. Pauling was een biochemicus uit Amerika, die twee keer de Nobelprijs ontving. Orthos is Grieks en betekent juist, recht, gezond. Moleculair betekent: de moleculen betreffende. Moleculen zijn de kleinste deeltjes met specifieke eigenschappen. Pauling legde de basis voor de toepassing van voeding en voedingssupplementen voor de preventie en behandeling van ziekten. Zijn inzichten van toen worden aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke kennis zoals die nu wordt vergaard op het gebied van de biochemie, de moleculaire biologie, de genetica en epigenetica.

VOEDINGSGENEESKUNDE

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, vermoeidheid, hormonale klachten, vitaminetekort, darmklachten, allergieën en eczeem.

PERSOONLIJK VOEDINGSADVIES

In de orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met behulp van een persoonlijk voedingsadvies zoveel mogelijk nodige en nuttige grondstoffen binnen te krijgen zoals vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, essentiële vetzuren en enzymen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Hierdoor is het gebruik van voedingssupplementen soms onvermijdelijk. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. In Nederland is het nu standaard dat vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur wordt geadviseerd om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

KLACHTEN EN SYMPTOMEN DOOR VOEDINGSPATROON

Orthomoleculaire therapie is er voor iedereen die een bepaalde diagnose heeft en wil weten hoe je je lichaam het beste kunt ondersteunen. Ook voor mensen die al langer met bepaalde gezondheidsproblemen rondlopen kan het onderzoeken van je voedingspatroon een goede manier zijn om klachten te verlichten. Te denken valt aan de volgende symptomen:

 • Bloedsuikerproblematiek zoals diabetes type-2 en insuline resistentie
 • Darmklachten zoals opgeblazen gevoel, obstipatie, chronische diarree of ontstekingen
 • Vermoeidheid en gebrek aan energie
 • Slaapproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Hoofdpijn en migraine
 • Huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en acné
 • Allergieën en intoleranties
 • Hormonale klachten zoals premenstrueel syndroom (PMS) en overgangsklachten
 • Gewrichts- en botproblemen zoals artrose, artritis en osteoporose
 • Concentratieproblemen, ADHD, ADD
 • Schildklierproblemen

 

Tijdens een zwangerschap en ook in de borstvoedingsperiode is de behoefte aan vitamines en mineralen verhoogd. Ook dan kan orthomoleculaire therapie handvatten bieden om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan waar moeder én kind de gevolgen van kunnen ondervinden.

Staat je klacht er niet tussen of wil je eerst meer weten? Ik werk met een gratis telefonisch consult waarin we kijken naar je klacht en wat ik voor je kan betekenen.

Waarom verovit

1

Persoonlijke
begeleiding

2

Wetenschappelijke
onderbouwd

3

Veel uitleg &
inzichten

NEEM CONTACT OP