Blog

Moeite met concentreren: dit is de connectie met je darmen

moeite met concentreren bovenkant tekst

Heb jij weleens de grootste moeite met concentreren en je aandacht bij je werk of studie te houden? Of het idee dat je hersenen net een vergiet zijn? Misschien zit je elke dag het liefst lekker op een terrasje in de zon voor je uit te mijmeren, maar af en toe moet er wel gewerkt worden. Fijn als je hersenen dan ook meewerken.

Wist je dat darmklachten een oorzaak kunnen zijn voor een slechte concentratie? En dat het soms darmproblemen zijn waar je niet eens pijn of last van ervaart?

Snelweg tussen hersenen en darmen

Je darmen zijn verbonden met je brein via de langste hersenzenuw, de nervus vagus. Je buik en je brein communiceren continu met elkaar. ¹ Deze communicatie bepaalt jouw welzijn. Zo geeft je buik bijvoorbeeld een signaal aan je hoofd wanneer je naar het toilet moet, of als je maag vol zit.

De verbinding tussen je hersenen en darmen kun je zien als tweerichtingswegen. Op deze weg wordt dataverkeer tussen je spijsverteringskanaal en hersenen uitgewisseld. Deze tweerichtingswegen wordt ook wel de ‘hersen- darm as’ genoemd. De goede bacteriën in je darmen (microbioom) kunnen als het ware communiceren met je hersenen. Via je darmzenuwen praten deze bacteriën met je hersenen en op deze manier zorgen ze ervoor dat stress gereduceerd blijft en dat de aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet verstoord raakt. Het ‘verkeer’ op de hersen-darm as werkt trouwens ook andersom, denk maar eens aan diarree vlak voor een belangrijke presentatie.

Moeite met concentreren

Een disbalans in je darmen kan dus zorgen voor een teveel of juist een tekort aan bepaalde neurotransmitters. Dit kan stemmingswisselingen, geheugenproblemen en dus ook moeite met concentreren veroorzaken.

Hoe kom je eigenlijk aan een disbalans in je darmen? En wat merk je daarvan? Wil jij weten of sprake is van een disbalans in jouw darmen? Klik dan hier om een afspraak te maken voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ik zal je direct uitleggen hoe een disbalans ontstaat, wat je daarvan merkt én hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Disbalans in je darmen

Bij een disbalans in je darmen heb je vaak klachten als winderigheid, een opgeblazen buik, diarree of juist obstipatie. Het kan ook zo zijn dat je juist niks van dit alles ervaart, en dat je darmen tóch niet optimaal werken. Je kunt dan vage klachten als vermoeidheid, geheugenproblemen en concentratiestoornissen ervaren. Ook al zou je in dit geval niet meteen de oorzaak in je darmen zoeken, toch kan het verbeteren van je darmgezondheid de oplossing van je vage klachten zijn.

Korte concentratieboog

Vage klachten zoals buikpijn, moeite met concentreren en vaak dingen vergeten kunnen dus veroorzaakt worden door slecht werkende darmen. Die korte concentratieboog die jij soms ervaart, kan zomaar het gevolg zijn van het eten van te veel suiker, smaakstoffen of genetisch gemanipuleerd voedsel. Dit soort voedsel kan namelijk zorgen voor een afname van de goede bacteriestammen in je darmen. Een antibioticakuur kan ook negatieve invloed hebben op bacteriën in je darmen.

Hoe meer goede bacteriesoorten er in je darm ‘wonen’, hoe beter de balans in je darmen is. Hoe zorg je er nu voor dat het in jouw darmen een feest aan bacteriesoorten is?

Tijdens de bevalling worden bacteriën van de moeder overgedragen aan de baby. Ook moedermelk bevat bacteriën en vormt een belangrijke bron van bacteriële diversiteit. Nu zijn dit twee punten waar je op dit moment natuurlijk niet meer zoveel aan kunt veranderen, maar gelukkig kun je zelf ook genoeg ondernemen om je darmgezondheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan je voedingspatroon.

Concentratieproblemen oplossen door gezonde voeding

Door verantwoorde voeding te eten, kun jij je darmen een stuk gezonder maken. En hiermee dus ook je hersenen. Je kunt jezelf dus letterlijk gezond eten.

De volgende voedingsmiddelen dragen bij aan een goed werkend brein:

  • Omega 3 vetzuren (vette vis, olijfolie, noten en zaden);
  • Vezels uit groeten en fruit;
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen (yoghurt, kefir, sojasaus, azijn, zuurkool, kombucha, miso);
  • Prebiotische voedingsmiddelen (aardpeer, knoflook, lijnzaad, appels, uien, prei, bananen, gerst, haver).
Afbeelding1

Je hebt in deze blog gelezen wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw geheugen zo scherp is als dat van een kind. En hoe je met de juiste voeding een ijzersterke concentratie kunt krijgen.

Ervaar jij toch vaak vage klachten waar jij je vinger niet kunt opleggen? En heb je regelmatig moeite met je te concentreren? Dan zou het probleem best weleens in je darmen kunnen liggen. Als orthomoleculair darmtherapeut zie ik vaak mensen met uiteenlopende klachten. Zelf op onderzoek uitgaan loopt meestal op niks uit en helpt je uiteindelijk niet verder. Ben jij jouw vage klachten zat? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Samen zoeken we met laboratorium onderzoeken uit waar jouw klachten precies vandaan komen. Op naar een zorgeloos, klachtenvrij leven!

Deze tekst is geschreven door Laura Kortekaas.