Blog

Chia pudding

Chiapudding

Chiazaad, ik gebruik het vaak. Het zijn mini-krachtpatsers die meer calcium bevatten dan melk, meer antioxidanten dan bosbessen en meer omega-3 dan zalm. Dit keer verwerkt in een chia pudding.

De textuur kan een beetje wennen zijn, maar ze zijn heel veelzijdig en een geweldige eiwitbron die je kunt toevoeging aan veel recepten vanwege het vermogen om te verdikken en te geleren.

Als je op een makkelijke manier wilt profiteren van de voordelen van chiazaad, dan is chia pudding een goed idee. Het kost je een paar minuten om te maken en heeft voldoende proteïnen en voedingsstoffen voor een ​​snel, on-the-go ontbijtje.

Persoonlijk vind ik dit geweldig met wat noten, vers fruit of zelfs chocoladeschaafsel voor het ontbijt of als heerlijk dessert met weinig suiker.

Er zijn twee textuuropties voor chia pudding. Ik geef er de voorkeur aan het chiazaad heel te houden, omdat ik van hun textuur houd, maar als je de voorkeur geeft aan een gladdere textuur die lijkt op ‘gewone’ pudding, heeft de gemalenversie misschien je voorkeur.

Wat is het verschil? Voor de versie met heel zaad doe je alle ingredienten in de blender behalve het chiazaad. Deze roer je na het blenderen met de hand door de vloeistof. Bij de gemalen variant gaat alles in één keer in de blender, dus ook het chiazaad. De gemalen versie doe ik alleen bij gekleurde varianten want de vanille variant gaat er anders wat grijs uit zien.

Ingrediënten:

 • 500 ml kokosmelk
 • 50 ml maple sirup
 • ½ theel. vanille extract
 • ½ theel. kaneel
 • 90 gram chiazaad

Zo maak je het:

 1. Doe alle ingrediënten behalve het chiazaad (als je de zaadjes heel wilt houden) in de blender en laat deze draaien (1-2 minuten, afhankelijk van wat je toevoegd) tot het mengsel helemaal glad is.
 2. Roer nu het chiazaad handmatig door het mengsel.
 3. Verdeel het mengsel over 4 kleine potjes als je het als dessert gebruikt, of over twee wat grotere potjes als je het als ontbijt gebruikt.
 4. Zet het minstens 4 uur in de koelkast zodat het kan indikken en pudding wordt.
 5. Roer het eerste uur een paar keer door zodat de zaadjes goed verdeeld blijven door de pudding. Ik maak het meestal ’s avonds als ontbijt voor de volgende ochtend. Of ’s ochtends zodat we ’s avonds een lekker gezond toetje hebben.

Variaties

Er zijn veel variaties te verzinnen op deze ‘basis’ pudding. Wat dacht je van deze:

 • Chocola: voeg 1 a 2 eetlepels cacaopoeder toe aan de melk.
 • Chocola: voeg 1 a 2 eetlepels cacaopoeder toe aan de melk.
 • Aardbei: blender 100 gram aardbeien mee met de gemalen versie. Of blender ze eerst tot moes en laat ze dan een deel van de kokosmelk vervangen voor de versie met heel zaad.
 • Chai: voeg 1 theelepel kaneel, en een beetje gemalen kardemom en kruidnagel toe aan de melk
 • Pindakaas-banaan: voeg 2 eetlepels pindakaas en een banaan toe aan de melk.

Smaakt naar meer? Wat dacht je van deze ontbijt varianten?