Blog

Energie zonder eten

Energie zonder eten

Wat we tegenwoordig als voedsel beschouwen, is eigenlijk slechts een secundaire energie bron. Denk eens terug aan een tijd dat je hartstochtelijk verliefd was. Alles was spannend. Kleuren waren levendig. Je liep met je hoofd in de wolken en vergat te eten. Of denk aan een tijd dat je enorm betrokken was bij een mooi project. Je geloofde in wat je deed en voelde je zelfverzekerd en gestimuleerd. De tijd leek te stoppen. De buitenwereld vervaagde. Je hoefde niet te eten. Er moest iemand langskomen om je eraan te herinneren. Of wat denk je van kinderen die buiten spelen. Als hun moeder roept dat het etenstijd is hebben ze geen honger. Eenmaal aan tafel eet het kind alleen het hoog nodige en rent het weer naar buiten om te spelen. Kinderen leven van primair voedsel. Het plezier, de opwinding en de liefde van hun dagelijks leven geeft hen energie, zodat voedsel secundair is.

Depressief: open je hart voor anderen in plaats van de koelkast

Aan de andere kant, denk aan een tijd waarin je depressief was of je zelfvertrouwen laag was. Je hongerde naar primair voedsel. Secundair voedsel helpt je dan niet. Eet zoveel als je wilt en je zult je nooit tevreden voelen. Zelfs in goede tijden kunnen we, als we laat thuis komen de koelkast opentrekken op zoek naar iets te eten, terwijl we alleen maar een knuffel willen of iemand om mee te praten.

Energie uit primair voedsel

Primair voedsel voedt ons, maar het komt niet op je bord. Hoe meer primair voedsel we ontvangen, hoe minder we afhankelijk zijn van secundair voedsel en hoe meer onze fysieke gezondheid zal verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen. Als je bezig bent met je passies, wanneer je plezier hebt, samen bent met de mensen van wie je houdt, komen er allerlei chemische stofjes vrij in ons lijf zoals endorfines en oxytocine. Beide hebben hele positieve gezondheidseffecten. Ze verlagen het cortisollevel, een stresshormoon dat de vecht-of-vluchtreactie aanstuurt. Veel van ons leven onder stressvolle omstandigheden, die ervoor zorgen dat onze cortisolspiegel chronisch wordt verhoogd. Alles wat die spiegel kan verlagen is gunstig voor je gezondheid. Endorfines verbeteren ook de immuunfunctie en oxytocine (geef elke dag iemand een knuffel), kan de bloeddruk verlagen en de reactie op stressvolle gebeurtenissen verbeteren.

Energie uit secundair voedsel

Het tegenovergestelde is ook waar. Hoe meer we onszelf vullen met secundair voedsel, hoe minder we in staat zijn om het primaire voedsel van het leven te ontvangen. Dat is de reden waarom elke spirituele traditie mensen aanmoedigt om te vasten. Om gedurende het jaar momenten te hebben waarop we onze inname van secundair voedsel verminderen, zodat we ons meer bewust zijn van het primaire voedsel in ons leven.

Ik wil je aanmoedig om je primaire voedselbronnen te verkennen. Maak eens een lijst met vijf eenvoudige dingen die je anders voeden dan het voedsel wat je meestal tot je neemt om energie uit te halen.