Blog

Dé manier waarop je kan bijdragen aan de gezondheid van je baby.

Probiotica tijdens zwangerschap

In je darmen woont ongeveer 2 kilo aan darmbacteriën, je darmflora. Bij de geboorte geef je als moeder deze darmflora door aan je kindje. Klinkt misschien vies, maar je baby krijgt echt jouw poep bacteriën binnen tijdens de geboorte. Als je kindje er tenminste via het geboortekanaal uit komt en niet via een keizersnede. Op de gevolgen van een keizersnede kom ik zo terug. Die darmbacteriën zijn super belangrijk. Ze bepalen voor een groot deel hoe de darmflora van je baby zich zal ontwikkelen. En dat je darmflora belangrijk is voor je gezondheid weten we inmiddels. Een verstoorde darmflora kan voor heel veel gezondheidsproblemen zorgen. Vandaar nu aandacht voor de darmbacteriën in de zwangerschap

Hoe verbeter je jouw darmbacterien tijdens de zwangerschap?

Als je kindje jóu darmbacteriën binnenkrijgt, heb je daar dus invloed op. Als jij een goede darmflora hebt, betekent dat een goede start voor je baby. Zo niet, don ’t worry, ook dan is er wat aan te doen. Maar dan is er werk aan de winkel. Je kan je darmen helpen door de goede bacteriën te eten. Waar vind je die zoal in? In gefermenteerde groenten zoals kimchi of (echte) zuurkool. Er zitten hier zoveel goede bacteriën in, die krijg je niet in allemaal in één probiotica capsule gestopt. Wist je trouwens dat je door veel probiotische voeding te eten het risico op vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging kunt verkleinen?

Dus mijn advies: eet dit dagelijks. Wellicht hoor jij tot de groep dit wel af en toe maar niet dagelijks gaat doen (daar kan ik goed inkomen). Dan heb ik een ander advies voor je: neem een goede probiotica in. De laatste drie maanden van je zwangerschap zijn het meest belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat probiotica die je gewoon via je mond inneemt er 2-12 weken over doet voor deze de vagina bereiken. Verder weten we ook dat niet alle probiotica evenveel effect hebben op je baby. Dat hangt af van de bacteriestammen die hierin aanwezig zijn. Lees dus goed op het potje wat je koopt, anders is het zonde. Of overleg met een orthomoleculair therapeut die hier ervaring mee heeft. Je mag me bellen ;-).

Ik krijg helaas een keizersnede, hoe moet het dan met dat doorgeven?

En wat nu, als je baby via een keizersnede wordt geboren? Dan is het dus niet mogelijk om die goede darmbacteriën door te geven. We zien inderdaad dat deze kinderen een andere darmflora ontwikkelen. Dat heeft vervelende consequenties. Het wordt in verband gebracht met een hoger risico op overgewicht, coeliakie, eczeem en diabetes. Ook zien we bij keizersnede baby’s vaker ADHD en autisme spectrum stoornissen. In Nederland kiezen we niet zomaar voor een keizersnede, maar er kunnen redenen genoeg zijn waardoor het nodig is. Gelukkig valt er wat te doen aan die afwijkende darmflora. Ten eerste geef je tijdens de zwangerschap ook al bacteriën door. En mocht je verder willen gaan, verdiep je dan eens in het nog controversiële vaginal seeding.  Ook goed om te weten: door borstvoeding te geven krijgt de darmflora van je baby ook nog eens een goede oppepper. Verder kan je ook probiotica geven aan je kindje na de geboorte. Vraag hierover wel eerst goed advies aan een expert. Hier is hele specifieke probiotica voor nodig.

Meer weten? Stel je vraag gerust per mail of bel (0647007128) voor een gratis telefonisch adviesgesprek. We bespreken dan jouw wensen en hoe ik je het beste kan helpen.

Wil je meer weten over welke vitaminen en mineralen in de zwangerschap belangrijk zijn kijk dan hier.