Blog

Buikpijn na alcohol? 4 handige tips!

Buikpijn na alcohol uitgelicht

Wist jij dat er 49 miljoen bubbels in een fles champagne zitten? Dat zijn er behoorlijk wat, hè! Maar wat ik eigenlijk wil zeggen, is iets anders. Het is namelijk weer januari. Dat betekent dat de feestdagen weer voorbij zijn. Bij veel mensen gaan kerst en oud en nieuw gepaard met lekker eten én alcoholische dranken. Een glaasje champagne hier, een wijntje daar. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar hoe leuk jij de feestdagen ook vond, je maag en darmen dachten hier waarschijnlijk heel anders over. Je kan dit gemerkt hebben doordat je iedere keer buikpijn kreeg, nadat je alcohol had gedronken. Buikpijn na alcohol is vervelend, maar je bent echt niet de enige met dit probleem. In dit artikel leggen we je uit waarom je buikpijn kunt krijgen na het drinken van alcohol en geven we je tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Opgeblazen buik na alcohol

Je maakt je klaar voor een gezellige avond met vrienden bij jou thuis. Je kijkt er erg naar uit en kleedt je op je paasbest. Speciaal voor deze avond heb je een goede wijn van de slijterij in huis gehaald. Zodra je vrienden er zijn, pop je de fles open en heffen jullie het glas. Tot dusver gaat alles nog goed.

Maar gedurende de avond merk je het al. Je broek of panty gaat steeds strakker zitten rondom je buik. Zitten wordt steeds ongemakkelijker en je buik begint zeer te doen. Er lijkt wel een ballon in je buik te zitten, zo bol staat hij. Hoe kan dit toch? 

Je maag-darmkanaal  is geïrriteerd

Alcohol kan leiden tot irritatie van je maag-darmkanaal, wat een opgeblazen buik kan veroorzaken. Dat komt doordat alcohol een ontstekingsstof is. Dit betekent dat het de neiging heeft om zwelling in je lichaam te veroorzaken. Daarnaast drink je vaak op een avond dat je alcohol drinkt, ook suikerhoudende dranken. Dit kan op zijn beurt ook weer leiden tot gasvorming, ongemak en een opgeblazen gevoel.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stof histamine. Histamine zit vooral rode wijn. Deze stof kan zorgen voor roodheid in je gezicht, een opgeblazen buik of zelfs diarree. Herkenbaar?

Wist jij dit al: uit onderzoek blijkt dat mensen die 1 glas rode wijn per week drinken een betere darmflora hebben dan mensen die dat niet doen. Voordat je nu fanatiek aan de rode wijn gaat (terwijl je vaak last hebt van buikpijn na alcohol of überhaupt last hebt van maag-darmproblemen) raad ik je aan om eerst advies over alcoholgebruik te vragen aan een deskundige op het gebied van voeding en darmen. Aan mij dus.

Obstipatie na alcohol

Er zijn mensen die obstipatie krijgen na het drinken van alcohol. Dit kan soms wel dagen aanhouden.

Ons lichaam maakt een antidiuretisch hormoon aan: vasopressine. Antidiuretisch betekent eigenlijk dat stoffen de urineafscheiding belemmeren. Vasopressine is een hormoon dat je lichaam helpt om vocht vast te houden, zodat er niet continu water in je blaas terecht komt. Dat is iets goeds, want anders zouden we de hele dag door moeten plassen. Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam dit hormoon – tijdelijk – niet meer aanmaakt.

Buikpijn na alcohol

Het gevolg hiervan is dat je lichaam amper nog vocht vasthoudt, maar wel vocht verliest. Het komt erop neer dat alcohol vocht onttrekt aan je lichaam. Zo ook uit je darmen. Als je onvoldoende water drinkt op een avond dat je alcohol drinkt en de dagen daarna, dan is de kans groot dat je last krijgt van obstipatie.

Wat te doen tegen buikpijn na alcohol?

Als je merkt dat je vaak buikpijn krijgt na het drinken van alcohol, dan adviseer ik je om te overwegen om je alcoholgebruik te verminderen. Alcohol is een grote boosdoener voor je maag en darmen. Als je vaak last hebt van maag-darmproblemen is het beter om helemaal geen alcohol te drinken.

Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid alcohol per uur metaboliseren. Hoeveel alcohol jouw lichaam in een uur kan verteren is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, geslacht en andere factoren. De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

Maar goed. Er wordt natuurlijk vaak meer gedronken dan deze aanbevelingen. Als je een avond gezellig met een stel vrienden bent, drink je – misschien onbewust – meer dan je zou willen. Je neemt de gevolgen (lees: buikpijn) voor lief, maar dat betekent niet dat je er niets aan hoeft te doen. Daarom geven wij jou tips tegen buikpijn na alcoholgebruik.

4 tips tegen buikpijn na alcohol 

  1. Drink voldoende water om je stoelgang te bevorderen en obstipatie te voorkomen.
  2. Kies voor alcoholische dranken zonder bubbels. Bubbels zijn lucht. Te veel lucht in je maag-darmkanaal kan een opgeblazen gevoel en buikpijn veroorzaken. Zie je het al voor je wat er gebeurt in je maag als je een fles champagne met 49 miljoen bubbels erin opdrinkt?
  3. Kom in beweging! Wanneer je na een gezellige avond met je vrienden wakker wordt, is de kans groot dat je die dag het liefst zo min mogelijk in beweging komt. Maar een frisse neus en lichaamsbeweging kunnen een opgeblazen gevoel en buikpijn verminderen.
  4. Vermijd suikerhoudende dranken. Dit geldt voor zowel op de avond dat je drinkt als de dagen ervoor en erna. Slechte darmbacteriën zijn namelijk gek op suiker. In plaats van dat jij jezelf voedt, voed je deze bacteriën.

Wil je meer weten over darmklachten?

Ben jij het zat om altijd maar op te moeten letten wat je eet en drinkt? En dat darmklachten je continu belemmeren in het dagelijks leven? En verlang je ernaar om te weten wat er écht aan de hand is met je buik en om ‘gewoon’ te kunnen doen wat je graag wil doen?

Klik dan hier om mijn gratis e-book te downloaden of klik hier om– geheel vrijblijvend – een telefoongesprek met mij in te plannen. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden om jouw darmklachten te onderzoeken en te behandelen.