De therapie

Al verschillende keren ben je bij de huisarts geweest vanwege aanhoudende darm- of gezondheids-, klachten. Misschien ben je zelfs al doorverwezen naar het ziekenhuis voor een darmonderzoek. Uiteindelijk krijg je te horen ‘dat je ermee moet leren leven’ of je krijgt een voedingsplan mee naar huis waar je eigenlijk niets mee kan….

Ondertussen beheerst dat onderbuikgevoel jouw leven steeds meer, want de ene keer heb je meer last dan de andere keer. Continu ben je bang dat jouw darmklachten de kop opsteken. Dat je spontaan diarree krijgt of iets verkeerds eet. Daarnaast ben je regelmatig vermoeid en gaan er allerlei gedachten door je hoofd: “wat als het iets ernstigs is?”.

Leren leven met darmklachten

Misschien heb je vaak gedacht dat je maar moet leren leven met jouw darmklachten. Het hoort nou eenmaal bij mij.” Wat als ik je vertel dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn?

Darmklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten en bijna altijd is er een onderliggende oorzaak. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

Als je darmen niet goed werken, kan dit een grote invloed hebben op jouw gehele gestel.  We zeggen vaak je bent wat je eet. Eigenlijk moet het zijn; je bent wat je opneemt. Wat er in jouw darmen gebeurt, heeft ook invloed op je hersenen. En andersom geldt hetzelfde; wat er in je hoofd gebeurt, heeft invloed op je darmen. Dat heeft alles te maken met de neurotransmitters die de darm produceert. Daarnaast hebben darmen een belangrijke taak voor het immuunsysteem. Niet zo heel raar dus dat je niet lekker in je vel zit als jouw darmenflora uit balans is!

Erkend door mbog

Orthomoleculaire darmtherapie

Je hoeft zeker niet te blijven rondlopen met al die vervelende klachten! Als orthomoleculair therapeut onderzoek én behandel ik allerlei soorten klachten. Ik kijk naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen te behandelen.

Door middel van uitgebreide ontlasting- en bloedonderzoeken kunnen we ontdekken welke problemen er in de darmen te zien zijn.

Darmklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:

 • Voedselintolerantie (bijvoorbeeld gluten, zuivel of ei)
 • Een ontsteking
 • Parasiet
 • Te veel gisten of schimmel

Als de oorzaak van het darmprobleem is weggenomen, verdwijnen de andere klachten, zodat de darm weer goed kan functioneren. Dit proces heb ik opgedeeld in twee trajecten. Het onderzoekstraject en het behandeltraject.

Werkwijze orthomoleculaire darmtherapie

Tijdens een korte kennismaking bespreken we jouw klachten. Dit kan bij mij in de praktijk (in Soest) of telefonisch. Alle behandelingen kunnen ook op afstand plaatsvinden, het is niet per se nodig om in de praktijk te komen. Vervolgens vertel ik welk behandelplan voor jou passend is, dit is altijd op maat gemaakt. De complete behandeling is opgedeeld in twee modules.

Stap 1: we beginnen met de onderzoeksmodule, die bevat:

 • Intakegesprek (circa 1uur)
 • Uitgebreide ontlastingsonderzoeken (we meten zo’n beetje alles wat er te meten valt)
 • Uitgebreid (laboratorium) bloedonderzoek
 • We testen op de 31 meest voorkomende (voedsel)allergieën
 • Neurotransmittertest
 • Je ontvangt alle uitslagen op papier én in begrijpelijke taal voorzien van een duidelijke uitleg
 • Daarnaast ontvang je een behandeladvies

Na de onderzoeksmodule weet je precies hoe jouw lichaam ervoor staat! Voor veel mensen is dit een heel fijn proces, omdat je na al die jaren ‘aanmodderen’ eindelijk weet wat er mis is. Het fijne is, dat we na deze module gericht aan de slag kunnen gaan met het onderliggende probleem. Je kunt er na de onderzoeksmodule ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de uitkomst van de onderzoeken.

Stap 2: de behandelmodule.

 • Een uitgebreid behandelplan op maat
 • Meestal zijn 2 consulten voldoende om de darmen weer op gang te helpen.
 • Tussendoor hebben we regelmatig contact over de voortgang
 • Advies over supplementen, voeding en leefstijl

In de behandelmodule gaan we gericht aan de slag om de oorzaak van jouw klachten te behandelen. Nu we duidelijk hebben wat er precies speelt, begeleid ik jou in de weg naar herstel. Je ontvangt een uitgebreid behandelplan op maat en we bespreken tijdens de consulten hoe het gaat. Het is ook mogelijk om tussentijds of na afloop opnieuw metingen te verrichten.